Ads 468x60px

sâmbătă, 23 mai 2015

Chipurile fericirii

Uitaţi-vă în ochii acestor oameni... Peste câteva clipe, din momentul în care au fost făcute aceste poze, la "dosarele penale", ei vor fi exectuaţi în urma unor procese sumare.
...insă nu înainte de luni întregi şi chiar ani de înjosiri, batjocură, prigoană şi bătăi sistematice din partea bolşevicilor atei şi a NKVD-ului, mărturie fiind întregul calendar ortodox unde au fost incluşi în listele noilor martiri.
Numărul preoţillor exterminaţi de maşinăria totalitară bolşevică de ucis se ridică la câteva zeci de mii. Creştinii de rând care au suferit şi au murit de pe urma persecuţiilor ateiste au fost cu mult mai mulţi decât sub orice altă conducere dictarială din lume. Poate doar se compară cu primele secole ale erei noastre în timpul tiranilor romani.
Celor mai mulţi dintre dânşii - "duşmani ai orânduirii bolşevice", nici până acum nu li s-au găsit locul unde le-au fost aruncate trupurile... Singurul lucru de care erau de vină, înainte de a li se trage câte-un glonţ în cap, a fost că şi-au mărturisit şi păstrat credinţa ortodoxă.
Din rea voinţă sau din lipsa unei culturi morale memoria acestor martiri este marginalizată în presă. Însă explicaţia cea mai simplă este că, pur şi simplu, aceasta nu serveşte intereselor politice de orcare culoare n-ar fi.
Cea mai mare parte a acestor feţe expuse pe fotografiile de mai sus sunt ale arhiereilor şi preoţilor în viaţa anterioară persecuţiilor - intelectuali şi oameni de înaltă cultură. Bătăile şi chinurile inumane de zi cu zi şi-au impus amprenta fizică, însă ochii le dezvăluie liniştea şi puterea duhovnicească ce străbat şi moartea.

Creştinii care au suferit de pe urma bolşevismului şi a ateismului au fost nu numai în patria acestui curent ideologic – Imperiul Rus destrămat, dar şi în spaţiul unde acest curent totalitar a avut continuitate de pe urma expansionismului sovietic. Avem şi noi o pleiadă de martiri din perioada comunismului postbelic, doar "experimentul Piteşti" ce amprentă a lăsat...

Înclinăm, din ce în ce mai mult, să ne uităm istoria şi inaintaşii ce au suferit pentru noi în această viaţă, însă au dobândit fericirea lăuntrică prin sacrificiul şi exemplul către urmaşi. N-o să fie de mirare dacă vom repeta lecţiile trecutului ...

“Fericiti cei prigoniti pentru dreptate, 
ca a lor este imparatia cerurilor”  
(Matei 5, 10)

PS: Câteva link-uri spre reculegere 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18                          

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu