Ads 468x60px

duminică, 24 mai 2015

Cui i-ar folosi cenzura „legală” în presă


Citeam zilele trecute că emisiunile informative şi analitice retransmise din Rusia ar putea fi interzise. Va fi permisă însă retransimisia acestui gen de programe din ţările membre UE şi Statele Unite. Măsura însă este legată doar de difuzorii TV şi radio ceea ce, îmi pare mie, nu-i deajuns nici pe departe.

A rămas întregul spectru de emisiuni de aceeaşi factură ce-s retransmise pe net. Şi acesta nu-i decât vârful aisbergului. Marea majoritate a tinerilor de la noi n-au de-afaceri cu analitica, ei sunt conectaţi la reţelele de socializare şi lumea virtuală are o influenţă mult mai mare decât ziarele, radioul sau chiar televiziunea. Reality show-urile şi filmele pentru unii sau jocurile electronice pentru alţii îşi pun amprenta mai mult decât şcoala sau cărţile.

Cred că-i un elementar gest de laşitate nu numai pentru autorităţile care sunt pe cale să ia această decizie, dar şi dezonorant pentru mediul intelectual şi academic de la noi. Îmi este neplăcut să mă gândesc că mass media autohtonă nu poate contrapune emisiunilor informative şi analitice din Rusia nimic.

Ministerul Educaţiei nu a fost în stare, nici din 2009, ca să nu spun din 1989, să formeze sau măcar să menţină o clasă de tineri care să opună o rezistenţă viabilă propagandei ideologice şi morale destructive din străinătate. Ceea ce observăm până acum sunt doar unităţi pe care nu-i impresionează nici birocraţia Academiei de Ştiinţe nici falsitatea cu care promovează valorile naţionale Ministerul Culturii, ghidat mai mult de interese de partid. Restul au evadat în străinătate şi n-au nici un motiv să revină.

Guvernanţii, în loc să se ocupe cu lucruri cu adevărat utile, iau decizii care nu vor avea efect ci vor stârni antipatia, care va da apă la moară situaţiei şi aşa conflictogene din ţară. În loc de a sista difuzarea emisiunilor informativ analitice mai bine s-ar gândi, la început, cum să reducă difuzarea filmelor ce promovează ura şi violenţa precum şi show-urile pline de vulgarităţi şi incultură ce duc la degradearea societăţii.

Şi în final, m-aş întreba şi eu aşa: unde ne sunt programele noastre culturale şi analitice serioase care să nu deraieze de fiecare dată în spectacole de prost gust? Unde sunt emisiunle şi paginile web autohtone ce pomovează, de exemlu, cărţile serioase, clasica muzicală, istoria neamului? De ce să ne fie frică de nişte emisiuni informative şi analitice retransmise din Rusia dacă avem într-adevăr o clasă politică efectivă capabilă să selecteze şi să promoveze valorile în societate?!

update[27.05.2015]: Azi CCA a suspendat emisia postului de televiziune rusesc ”Rossia 24”. Interesant ce mai urmează şi ce efecte pozitive, la modul concret, va avea această interdicţie de retransmisie?...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu