Ads 468x60px

joi, 4 octombrie 2012

Profesorul moldovean - bijutier sau gunoier?

Atât în țara noastră cât și-n mai multe state ale fostului lagăr sovietic în data de 5 octombrie se marcheaza Ziua Profesorului. Mi-a plăcut gestul președintelui Federației Ruse care ieri a înmânat distincții cadrelor didactice care s-au remarcat prin succesele obținute cu elevii pe care-i educă.

Kremlinul și-a schimbat într-un mod evident strategia în domeniul educațional. Aceasta se simte nu numai în ce privește declarațiile demintarilor de rang înalt și recepțiile pe care le organizează pentru profesori dar și în acțiuni concrete. O atenție deosebită este acordată și altor domenii (știință, sport, cultură) ceea ce nu putem spune și despre țara noastră. La noi demintarul responsabil pentru spectrul educațional s-a mărginit astăzi să facă o comparație dintre învățătorii bătuți de soartă și Picasso.

Nu cred că de Ziua Profesorului reprezentanții mediului educațional din țară vor fi chemați la vreo recepție cu președintele, nu cred că vor primi disctincții așa cum nu cred că prin mica remaniere o reformă reală spre binele elevilor va demara în sensul corect. Atitudinea față de cultură, știință și educație a rămas din păcate aceeași.

Oricum, nu sunt într-atât de pesimist încât să cred că totu-i perdut. De Ziua Profesorului vom afla atitudinea reală a demnitarilor noștri față de cadrele didactice: demagogie pentru gunoieri” sau apreciere ca și pentru bijutier.

UPDATE (04.10.2012 20:40 ): Astăzi am urmărit la televizor o palidă imitație a ceremoniei premierii celor mai buni profesori din țară cum a făcut Putin cu două zile înainte. Cu o săptămână înainte în Federația Rusă au fost verificați colaboratorii polției rutiere, în răstimp de o zi sau două și la noi au demarat examenele pentru polițiști. Sincer, mi-aș dori ca transformările din sistem să nu fie doar de formă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu