Ads 468x60px

duminică, 8 iulie 2012

Piețele agroalimentare din Moldova, un subiect din domeniul trecutului?

În lungul șir al conflictelor social-economice ce afectează clasa de mijloc din țară se înscriu și diferendele ce țin de piețele agricole din Chișinău și după cum vedem acum și în centrele raionale. Ultimul caz este legat de piața centrală din Hâncești unde timp de două săptămâni continuă neînțelegerile, care culminează cu bătăi, între țăranii care vând acolo și reprezenentanții firmei de pază ce asigură executarea închiderii pieței.

Precedentul acțiunilor de protest de acum ne aduce aminte de închiderea mai multor piețe agroalimentare din perimetrul municipiului Chișinău. Astfel într-un înterval de 4-5 ani au fost închise piața ”Total” din sectorul Râșcani, piața ”Dinamo” din sectorul Telecentru, piața ”Negustorii” din sectorul Centru și piața ”Delfin” din sectorul Buiucani unde vânzătorii au fost de mai multe ori intimidați. Nu mă îndoiesc de faptul că procesul de eliminare a piețelor va continua până când va rămâne în Republica Moldova doar una singură amenajată într-unul din spațiile muzeelor.

De fiecare dată închiderea piețelor din Chișinău a provocat valuri de nemulțumire din partea locatarilor caselor și blocurilor din sectoarele afectate de aceste decizii ale autorităților. Nu s-a ținut seama de nici una din doaleanțele orașenilor în schimb au fost evocate de fiecare dată doar motivele închiderii piețelor: insalubritatea, neplata taxelor și modernizarea în direcția unor centre agroalimentare conform standardelor europene.

În rezultat, consider că lucrurile nu s-au schimbat în cea mai bună direcție: în locul piețelor clasice moldovenești cu vânzători preferați au răsărit centre comerciale cu produse uniformizate. În locul comercianților pe care-i știam de ani de zile, în care aveam încrederea că-mi dau produse sută la sută naturale și gustoase au apărut rafturi de sute de metri lungime cu fel de fel de alimente ale căror proveniență, prospețime și gust de cele mai multe ori sunt discutabile. În timp ce legumele, fructele și celelalte produse naturale necesitau a fi preparate, adică era nevoie de o anumită măiestrie, alimentele așa zis standardizate cel mult trebuie încălzite ceea ce predispune controlul asupra consumatorului din partea celor care dețin tehnologiile alimentare.

N-am nimic împotriva noilor super-hiper-market-uri și mall-uri dacă acestea n-ar atenta, prin complicitatea autorităților, la existența piețelor tradiționale. Ambele forme sunt complementare și pentru interesul cetățenilor n-ar trebui să se excludă reciproc. Fiind o țară agrară micii producători agricoli trebuie stimulați să-și dezvolte afacerile în ritm intensiv, de performanță, iar investitorii care construiesc centre comerciale gigant să asigure repartizarea surselor finaciare așa încât să contribuie la o concurență loială între aceștia în care să aibă câștig de cauză întreaga economie națională.

Cu închiderea pieței centrale din Hâncești a demarat o nouă etapă într-un proces mult mai vast de acaparare a piețelor de desfacere agroalimentare din țară și uniformizare lor dând posibilitatea controlului acestora de către monopolurile specifice din domeniul economic. Nu știu dacă este cea mai fericită idee...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu