Ads 468x60px

duminică, 29 iulie 2012

Dezastrul „vremii frumoase” pentru agricultura Moldovei

Conform buletinelor meteo care se difuzează practic la toate posturile de televiziune și radio, în aceată vară am avut doar vreo 3-4 zile de „vreme rea”. În tot restul acestui sezon au fost doar zile cu „vreme bună de plajă”, „vreme frumoasă”, „vreme buna de pedalat”, „vreme foarte bună de pescuit” iar de la un timp, când călugura a devenit deja insuportabilă, și vreme caniculară prognozată doar pentru intevale scurte.

În aceeași perioadă mass-media a reflectat intens scandalurile politice din Republica Moldova între comuniști și membrii AIE (cât și din interiorul acestei coaliții) iar în România lupta dintre două poluri de influență politică (USL și PDL). În ambele țări show-ul ce se vrea a fi interpretat drept conflict politic și de unii și de alții a degenerat într-o adevărată încăierare fără scupule și respect pentru oamenii simpli. În loc să lucreze pentru popor atât demintarii cât și cei din opoziție se folosesc de populisme în scopurile personale și de grup.

Nici unul din posturile TV, radio și nici publicațiile scrise nu prezintă starea în care se află țara ca urmare a acestei vremi „bune”. Bineînțeles că orășenii nu-și vor da seama imediat ce înseamnă pentru economie efectele unui sezon arid și lipsit de ploaie într-o țară care se bazează în principal pe exportul de vinuri și produse agroalimentare. Numai oamenii de la țară înțeleg că fără vreun ajutor din partea statului suntem în pragul unei catastrofe și a unui dezastru economic chiar dacă autoritățile din ministerele de resort ne tot dau asigurări că sunt încă destule rezerve.

În Republica Moldova prim-ministrul Vlad Filat a fost unicul demintar de stat care a întreprins o tentativă de prevenire a urmărilor secetei prin semnarea unei dispoziţii „în legătură cu condiţiile meteo nefavorabile” . În același timp acesta a recunoscut că aproximativ 90 la sută din suprafeţele agricole au fost afectate de secetă. Încep însă să fiu sceptic în legătură cu intențiile reale ale acestui politician – din ziua în care a fost convocată această ședință de guvern nici Filat, nici Bumacov, ministrul agriculturii, și nici alt funcționar guvernamental nu numai că nu s-a exprimat în privința dezastrului economic iminent dar nici nu s-a interesat în teritoriu cu ce-ar putea ajuta oamenii să se descurce.

Mai mult, nici unul din membrii comisiei parlamentare pentru Agricultură şi Industrie Alimentară n-a ținut să-și exprime îngrijorarea în ce privește starea în care se află sectorul agricol. Înclin să cred că politicienii nominalizați mai sus așteaptă să vină cât mai repede toamna ca să se acuze public între ei de ineficiență în actul de guvernare (în cadrul unui nou show politico-mediatic) constatând dezastrul din țară și cerșind un nou împrumut de la instituțiile financiare internaționale. De aici și până la mașinațiile cu banul public nu-i decât un pas dacă ne gândim care a fost folosul pentru omul simplu a finanțărilor externe anterioare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu