Ads 468x60px

sâmbătă, 30 iunie 2012

Sinceritatea ca test de integritate morală sau plagiatul ca problemă națională

Academicienii din România au confirmat că premierul Victor Ponta, a plagiat  lucrarea sa de doctorat. Vestea imediat a făcut înconjurul lumii. Scandalul vine după un șir de dezvăluiri privind lucrările plagiate ale unor înalți demnitari de stat. Va demisiona sau nu prim-ministrul Victor Ponta încă nu se știe. Un lucru este cert – imaginea acestuia va avea de suferit pe zi ce trece tot mai mult dacă nu va reuși cât mai rapid să înfăptuiască reformele promise cetățenilor.

Cum n-ar fi, o comandă politică sau nu, faptul că cineva își pune problema integrității morale a funcționarilor publici de rang înalt în România este un lucru îmbucurător. Ce facem însă cu demintarii din Republica Moldova?! Cine dintre academicieni, cadrele didactice sau oamenii de știință ar avea curajul de a verifica și de a oferi un raspuns coerent în spiritul demintății civice despre personalitațile scenei publice basarabene?

Cu ceva timp în urmă mă întrebam câți dintre politicienii moldoveni ar fi deacord să susțină examenele de rând cu elevii? Răspunsul a venit mai repede decât mi-am închipuit. La intervenția unor bloggeri ministrul educației, domnul Mihail Șleahtițchi, din lipsă elementară de cultură politică, a căzut în capcana întinsă destul de inteligent de acești tineri. Demnitarul moldovean a refuzat să accepte această provocare și să se asemene reprezentanţilor Ministerului Educaţiei din Estonia, unde ”atât ministrul, cât şi un sfert din angajaţii ministerului,au susţinut şi ei examenele alături de elevi”. Am impresia că nu numai acest ministru este așa de limitat ci și întreaga clasă politică moldovenească atât cea care este acum la putere cât și cea care a fost tot deceniul trecut: miniștri, deputați și alți funcționari de stat.

Ce să mai vorbim despre titlurile științifice ale celor care se dau acum mari politiceni dacă aceștia nu sunt capabili să răspundă la niște întrebări simple refuzând interviurile și emisiunile la care sunt invitați?! Părerea mea este că aceștia nu sunt în stare nu numai de a discuta coerent dar și de a scrie ceva fiind agramați și fără un minim de cultură politică necesară unui demnitar.

Concluzie: Atât timp cât demnitarii noștri nu vor fi selectați după aptitudinile lor profesionale și capacitățile lor intelectuale reale Republica Moldova va fi departe standardele UE și de valorile occidentale. Verificarea demintarilor din punct de vedere al integrității morale este absolut imperativă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu