Ads 468x60px

sâmbătă, 1 august 2009

Sfinţii noştri - exemplele noastre

Basarabia este bogată în locuri pitoreşti. Până nu demult a fost bogată şi în mănăstiri frumoase cu mulţi călugări. Acum au rămas doar ruinele şi ici colo câte o obşte de monahi, majoritatea dintre ei fără studii şi cu diferite deviaţii psihice. Două mănăstiri de granit şi încă vreo două (în adevăratul sens al cuvântului) - atât mai au basarabenii în momentul de faţă.

Singurul lucru de valoare care s-a păstrat la noi sunt sfinţii. Oameni cu vieţi luminate încă-şi mai aşteaptă canonizarea. De ei parcă se tem ca nu cumva să dezvăluie nişte adevăruri incomode. Sunt mulţi aceşti sfinţi la noi: unii de pe timpurile imperiului ţarist, alţii din perioada sovietică, ei au trăit şi au murit pentru ca urmaşii lor să moştenească o comoară nestemată - Ortodoxia.

Atât în restul ţării cât şi în Federaţia Rusă s-au făcut liste cu sute şi cu mii de martiri ai credinţei vieţile lor fiind introduse în sinaxare, numai la noi se întâmplă invers: în loc să se deschidă arhivele, să se cerceteze biografiile acestor eroi ai neamului autorităţilor noastre le pasă mai mult de propriile persoane şi de micile lor orgolii.

Nici istoricii, nici jurnaliştii, nici politicienii şi nici chiar ierarhii instituţiei noastre clericale, nimeni din ei nu avut măcar intenţia de a descoperi şi de a prezenta credincioşilor ce sfinţi ai lumii contemporane avem. E păcat...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu