Ads 468x60px

vineri, 29 iunie 2012

Protestele creștinilor – justificate sau nejustificate?

Pentru oricine nu este la curent în detaliu cu cerințele celor care stau acum în fața parlamentului protestul acestor creștini este de neînțeles. Numărul celor reticenți crește din moment ce informația este transmisă de presă în mod eronat și când se mai găsesc anumiți ”binevoitori” printre funcționarii clericali compromiși și corupți.

Recent unele publicații electronice s-au grăbit să afirme că Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove a interzis creștinilor să-și exprime dezacordul față de acțiunile autorităților care intră în contradicție cu învățătura Bisericii Ortodoxe. Afirmațiile nu și-au găsit confirmarea nici în pagina electronică a acestei instituții ecclesiale și nici printre preoții eparhiei.

Mai mult Mitropolia.md scrie următoarele: ”Pentru a doua zi consecutiv, un numeros grup de creștini continuă acțiunile pașnice de protest în fața Palatului Republicii, sediul temporar al Parlamentului Republicii Moldova, împotriva modificării proiectului de lege nr.901 din 03.05.2012, cerând păstrarea alternativei de documentare a populației fără atribuirea codurilor de identificare și ale altor semne mecano-lizibile, menținându-se posibilitatea documentării fără colectarea automatizată a datelor personale.” În text nu se regăsește nici un cuvânt critic la adresa acestei acțiuni.

Jurnaliștii și reporterii ziarelor autohtone neavând studii de specialitate în domeniul teologiei se încurcă în descrierea motivației reale a protestului și expun în mod uneori răutăcios motivul acestuia dând curs jignirilor la adresa celor care mărturiesc ortodoxia. N-o să încep acum să înșir tot dicționarul înjuriilor contra creștinilor pentru că mi-ar lua mult mai mult spațiu însă vă asigur că monitorizarea expresiilor peiorative care apar în fiecare zi la adresa Bisericii este în curs. Acesta este unul din obiectivele mele pentru a dovedi lipsa de profesinalism și reavoința celor care atacă ortodoxia în Republica Moldova.

Protestul ar înceta să mai fie justificat din moment ce aceste acțiuni s-ar implica factorii care, în mod normal, ar trebui să asigure pluralismul politic. În acest context, mi se par neavenite, duplicitare și chiar fățarnice acțiunile reprezenanților PCRM care se amestecă printre protestatarii creștini atâta timp cât ei n-au făcut nimic pentru a rezolva problemele expuse de clerici și mireni.

Chiar și când comuniștii erau la conducere, încă de la primele manfestații pașnice în fața președinției în 2004, puterea reprezentată de Vladimir Voronin n-a răspuns cerințelor creștinilor. Mai mult, au existat cazuri când oamenii au fost luați de pe stradă cu dubițele poliției și ținuți închiși zile întregi în încăperi neigienice. Într-un mandat întreg guvernarea comunistă ar fi putut schimba cardinal lucrurile însă, după cum vedem, n-a facut-o dând vina pe opoziția de atunci, de altfel cum face și puterea de acum.

Cât timp protestul este apolitic fără cerințe care n-ar avea tangență cu viața religioasă justificarea acțiunilor creștinilor este pe deplin motivată. Se spune că trăim într-o țară democratică unde libertatea de expresie și de întrunire ar trebui să fie una dintre caracteristicile principale, de unde atunci atâta reticență din partea autorităților la problemele acestor creștini în timpul celor două guvernări?!

Straniu mi se pare faptul că nici una din publicațiile naționale nu este interesată să clarifice până la urmă motivele protestului în ceea ce ține de coduri în actele de evidență electronică, justiția juvenilă și legea egalității de șanse. N-am observat în presă nici un interviu de la vreun participant al protestului care ar putea desfășura pe deplin argumentația acestui gest public. Prin urmare, pot să consider ca trusturile media, pur și simplu, nu sunt interesate să explice populației în mod obiectiv situația ceea ce ne duce cu gândul la reavoință și discriminarea în mod voit a creștinilor ortodocși.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu