Ads 468x60px

miercuri, 26 august 2009

Tinerii - jertă a nesăbuinţei la nivel înalt

Am urmărit azi câteva secvenţe de la o conferinţă organizată la Agenţia de Presă Infotag de nişte tineri care şi-au declarat apartenenţa la mai multe asociaţii ortodoxe. Din toată vorbăria pe care am ascultat-o nu prea am înţeles mare lucru, dar câteva idei totuşi le-am desluşit: Ministerul Educaţiei a introdus ca obligatorie disciplina "Educaţia Civică" fără o consultare prealabilă cu reprezentanţii societăţii civile şi în detrimentul unei alte discipline care se vrea îndepărtată tacit din programa şcolară - "Educaţia creştin-ortodoxă". Evident, tinerii s-au declarat nemulţumiţi şi indignaţi de această decizie.

Eu văd un pic altfel problematica situaţiei care s-a creat în jurul disciplinelor şcolare neagreate de o bună parte a mediului intelectual. Conaţionalii noştri, începând din perioada destrămării Uniunii Sovietice, au fost împiedicaţi prin diferite metode să primească susţinerea necesară din partea mediului clerical. Tineretul a avut de suferit cel mai mult de pe urma deciziilor nechibzuite ale liderilor de atunci. Politicienii erau prea ocupaţi să mai acorde atenţie necestăţilor spirituale ale populaţiei şi aceasta a constituit o greşeală cardinală. Efectele, din păcate, le simţim din ce în ce mai intens acum.

În tot acest răstimp educaţia tineretului a rămas ultima grijă a guvernării. Să ne uităm doar la salariile ce le au profesorii şi în ce condiţii învaţă elevii şi studenţii. Bineînţeles că tot pe ultimul plan s-a aflat şi educaţia religioasă - semn că năluca ateistă a totalitarismului sovietic încă nu a dispărut.

În ultimul timp lucrurile s-au înrăutăţit simţitor: în locul religiei în şcoală, care trebuia inclusă în progama şcolară încă la începutul anilor '90, a fost băgată politica şi interesele meschine ale diferitor grupuri de interese. A fost inclusă în programa şcolară aşa zisa "istorie integrată", mai apoi o tentativă a unor "deprinderi de viaţă", iar acum obligatoriu o "educaţie civică" suspect de pripit introdusă în detrimentul religiei chiar şi opţionale cum este această disciplină acum.

Religia îi poate uni pe oameni sau îi poate desparte. Personajele ce stau în spatele celor care tergiversează introducerea religiei în şcoală, pur şi simplu, nu s-au decis încă în ce format ar trebui s-o ofere copiilor pentru ca efectul să fie cât mai destructiv.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu